Onsdag: Att enbart andas ut?

Livet består ju av både in- och utandningar. En sådan självklarhet att vi inte ens reflekterar över att bara ägna oss åt det ena, t.ex. andas ut.

Vad skulle hända då? Jo, ganska snart skulle ansiktet ändra färg och det skulle vara ute med oss.

Jag har just återkommit från min årliga höstretreat. Den ger möjlighet till perspektivskifte. I tystnaden öppnas ofta utsikt mot nya horisonter.

Tydligare inser jag hur mycket jag och stora delar av samhället har ett oerhört högt tempo. Osunt högt tempo. Hela tiden på väg. Bråttom. Se till att vara effektiv!

Det var här jag kom att tänka på bilden med andning. Det är som om vi enbart försöker andas ut. När ger vi oss tid att andas in?

Att åka på retreat och vara helt tyst under ett antal dygn kan vara både en fantastisk lyx och en mäktig utmaning. Men för min del blev det möjlighet till en djup inandning. Mycket välbehövlig sådan!

Men man behöver inte åka bort för att hitta en ”inandning”. Vi kan göra det enklare. Någon person uttryckte möjligheten så här: ”Se till att ta en minut i timmen, en timme om dagen, en dag i veckan…” för att lugna ner dig – och andas in. På ett sätt som passar dig.

Ett sätt att sammanfatta vad retreaten brukar betyda för mig:

I tystnaden är det lättare att urskilja evighetens våglängder.

Gungan hänger där och väntar på dig…

Gunga
Bara att sätta sig och koppla av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *