Personuppgifter – på gott och ont

Det finns guldgrävare i vår tid. De som lyckas gräva fram tillräckligt mycket information om oss som personer och sen omsätta det i ekonomiska termer har hittat en åder att exploatera. På gott och ont.

De flesta har nog inget emot att lämna ut sitt personnummer för att kunna få bekvämligheten att använda Mobilt ID för att göra banktjänster eller köpa via nätet på detta sättet. Men personnummer i fel hand kan ju leda till att någon handlar på min bekostnad och i värsta fall tömmer bankkonton.

Vem har inte retat sig på Google. Du har sökt på något du är intresserad att köpa. En liten stund senare ser du annonser för just den produkten lite här och var på skärmen. Och ibland ganska långt efteråt.

När vi använder ICA-kortet får de en utmärkt profil på vad vi handlar. Det säger en hel del om oss och våra vanor. Samtidigt är jag tacksam att jag får speciella erbjudanden på det vi brukar köpa och inte en massa annat, som vi är totalt ointresserade av.

Som sagt på gott och ont.

Ibland kan vi välja. Ibland inte.

Senaste exemplet var när jag fick veta att man på gymmet jag går till har möjlighet att välja musikstil. Då kommer det att bli en automatisk blandning beroende på vilka som loggat in med sitt kort där. Skulle jag vara där ensam, vilket händer, skulle alltså mina preferenser slå igenom.

Men det finns alltid en hake. Vad kan man välja på? Jag skulle gärna höra lite klassisk musik. Då inser jag att jag är en mycket udda fågel på ett standardgym… Jag fick ta det ”närmaste” jag hittade. ”Hands Up” har jag inte ens en aning om vad det är.

Som sagt. På gott och ont. Vi får väl ser hur det låter när jag är där ensam nästa gång.

guldgrävarfoto: Knut-Erik Helle