Livet som cykeltur – i motvind

Har du nån gång gett dig ut på en cykeltur och du upptäcker att det går fantastiskt lätt att trampa? Ända tills det är dags att cykla hem! Då inser du att det fanns en anledning till att det gick så lätt. Kraftig medvind.

När vi har riktig medvind känner vi inte av den. Allt känns självklart. Allt går lätt. Inga bekymmer. Men så kommer punkten när det vänder. Vi måste åt andra hållet. Då tar det plötsligt emot.

Så är det med livet, och så måste det vara – för oss alla.

Det är lite intressant vad man har för cykel när det blåser rejäl motvind. Har man många växlar, så är det bara en sak som gäller: Växla ner! Det kommer inte att gå lika fort, men vi orkar trampa.

Foto: hugovk
Foto: hugovk DBS är märket på den gamla 2-växlade cykeln

I sommarstugan har vi ett par gamla tvåväxlade cykar. Ni vet av det slaget där man trampar lite bakåt för att växla. Och det är ju minst sagt lurigt om man aldrig provat tidigare. Det fick en engelsk vän känna på när vi gav oss ut och cyklade i lite oländig terräng häromåret. Inte lätt att parera bromsningar inför rötter och diken med att få in rätt växel…

När jag är ute och cyklar i motvind och kommer till en uppförsbacke händer det ibland att jag redan har lägsta växeln i. Men det går så tungt att jag tänker att nu måste det vara dags att lägga i en lägre växel. Men det blir till min överraskning i stället en högre.

Vad händer? Jo, det tar plöstligt stopp. Om jag inte direkt trampar bakåt (på dessa märkliga tvåväxlade cyklar) och växlar ner kommer jag tvingas att stanna och kliva av cykeln. Motvinden och motlutet är så starkt att jag inte orkar trampa på den högre växeln.

Precis som livet. När det är stark motvind och det går riktigt tungt – då gäller det att växla ner. Accepterar vi inte att det tar emot så mycket att vi inte orkar på en högre växel…. Ja, då får vi helt enkelt kliva av!

Och vad det innebär i livet kan du gärna fundera vidare på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *