Thomas morgonfrallor

Eftersom en kompis bad om ett recept på bröd jag bakat, passade jag på att lägga upp den på nätet.

Ingredienser

5 g jäst
1 tsk salt
350 g vatten
10 g honung
30 g russin
40 g havregryn
40 g grovt rågmjöl
370 g vetemjöl special

På kvällen

Blanda jäst, salt, vatten och honung och rör om.

Tillsätt de övriga ingredienserna. Rör om tills allt blandats. Jag använder inte assistent. Räcker att röra ihop i en bunke. Degen blir relativt lös.

Jäs 8-10 timmar över natten.

På morgonen

Eftersom degen är lite lös brukar jag ta några droppar vatten på en slickepott och ”trycka ner” degen från kanterna för att enklare rulla ut den.

dra ner degen med slickpott

Jag drar ut degen till en fyrkant

Viker sen ihop den från ena sidan till hälften, från motstående sida till hälften. Även från de båda andra sidorna till hälften, så det blir ett litet paket. Sen vänder jag på den, så den vikta sidan kommer neråt. Rullar runt den lite med händerna, så det blir en fin ”bulle”.

Jag sätter på ugnen på 250°. Degen får jäsa i 40-45 min. 

När den jäst klart delar jag den. I det här fallet i 8 delar. Efter önskad storlek på bröden.

Lägger dem på en plåt och penslar med lite vatten och strör på fröer efter behag.

In i ugnen. I vår ugn runt 15 minuter med denna storlek på bröd. Så är de härliga frallorna klara!