För ett par veckor sen publicerade jag en lite tankevrickande grammatik. Nu kommer den igen. Den är nämligen publicerad i Markbladet, vår lokala tidning. Där har kyrkorna en lite spalt, Mellan himmel och Mark, där vi fått förmånen att varje vecka skriva en liten krönika. Denna vecka var det min tur, och då utgick jag från citatet. Så här blev det:
– Igår sköt jag en hare med ett gevär på 100 meter!
– Hade du ett så långt gevär?
– Nej, jag menar att jag sköt en hare på 100 meter med gevär.
– Jaså, finns det så långa harar?
– Nej, jag sköt på 100 meter en hare med gevär.
– Då hade du tur att haren inte sköt först!
Man kan skratta åt citatet. Jag har gjort det många gånger, men problemet för jägaren var att han hade lite svårt att uttrycka det han varit med om.
Du gillar kaffe (välj annat om lämpligare). Jag ber dig beskriva hur kaffe smakar. Vad säger du då?
Troligen kommer du på att det är inte så lätt att med ord beskriva hur kaffe egentligen smakar. Hur fångar man det man upplever i en god smak verbalt?
Olika personer skulle använda olika ord. Kanske för att man inte upplever samma sak. De flesta håller nog med om att det är svårt att hitta ord för det man känner när man konsumerar sin favoritdryck.
Så är det med mycket vi är med om. Det är svårt att hitta ord. Många av livets viktigaste händelser kan stå fram tydligt inom oss, men att hitta orden och beskriva för andra hur vi upplever det kan visa sig nästan omöjligt.
JUL – – – för många av oss en riktigt stor högtid. Inte för ljusen, presenterna, familjesammankomsten, vilan… Nej, för att anledningen till julfirandet är något oerhört viktigt för oss! Gud blir människa i Jesus, för att bl.a. visa hur han vill att vi människor egentligen ska leva.
Hur lätt är det att sätta ord på det??
En del kanske gör som den som mötte jägaren. Dissekerar grammatiken, styckar sönder och vill inte acceptera det vi försöker beskriva och har varit med om.
Vi får acceptera att vi inte hittar orden som gör rättvisa åt det vi varit med om. Men vi kan alltid försöka att beskriva. ”Smaken” och erfarenheterna är verkliga.