Framtiden?!

Tidig frost

För en dryg vecka sen gjorde vintern en attack. Vi vaknade upp till vacker frost. Jag var tvungen att ta fram mobilkameran.

Astern fick känna av det rejäla frostbettet. Vackert iklädd extra vit ”dressing”, står hon där i morgonljuset.  Jag funderar på hur det känns?

Visst önskar jag att det ska bli en ordentlig vinter! Den frostnupna blomman ger mig faktiskt hopp om det. Men den bistra verkligheten i göteborgsområdet är att det inte lär  bli så mycket av denna vara som jag önskar. Det lär snarare bli blött och mörkt än rejäl vinter. (Och det har senaste veckan sannerligen bekräftat!)

Men som vår pastor sa i söndags: ”Advent är hoppets tid!” Därför fortsätter jag att hoppas – även på vita vintrar. Som tröst får denna frostbild stå som en hoppets tecken i en mörk tid.

Även hoppet kan kännas frostnupet, när man ser sig omkring i världen idag. Men hoppet finns där. Bakom allt!

Fotointresset tillbaka (Hipstamatic 300 )

(Det är viss nördvarning för detta inlägg…)

När jag skaffade en iPhone första gången blev jag mycket besviken på kameran i den. Jag tyckte inte alls att det gick att ta några bra bilder. Fick ingen som helst känsla för att fota med mobilen.

Men så en dag upptäckte jag att man kunde krypa nära, och då blev det roligare. Det som satte fart på min användning av mobilen var appen Hipstamatic. En av de appar som skapar bilder av lite ”udda” karaktär. Jag vet inte varför, men plötsligt blev det roligt att fotografera. Slumpen grep in på ett helt nytt sätt, och jag blev triggad att fotografera mera.

Det blev så pass roligt att jag bestämde mig för att ta en bild om dagen i en månad. Det resulterade i Mars 2012 och Mars 2013 på flickr.

Poängen med Hipstamatic är att man skaffar olika ”filmer” och ”objektiv”. Genom att kombinera dessa kan man få mycket oväntade effekter.

Mitt skrivbord med en udda film och objektivkombination i Hipstamatic

Själv har jag inte ägnat mig så mycket åt att systematiskt prova dessa, utan har några favoriter som jag återvänder till. Man kan spara dessa favoriter, men det har blivit väldigt svårt att hantera rent praktiskt, när man vill experimentera och antalet stiger.

I senaste versionen, Hipstamatic 300, har man gjort om gränssnittet helt och hållet. Nu har det blivit mycket lättare att använda olika filter. Man kan även applicera dessa efteråt! Strålande. Orginalbilden finns kvar och man kan lägga på olika effekter och prova sig fram.

Bara ett litet aber. Om man vill synka till ”Bilder” på Mac som jag gör automatiskt via wifi – då blir det problem. Den synkar nämligen enbart originalbilden, inte effekter man lägger på. Det tog ett tag att upptäcka.

Det kan man lösa genom att använda iCloudsynkning på bilderna. Men har man över 5GB, vilket jag har, så måste man betala för den tjänsten. Och det har jag inte lust till! Man är medveten om problemet på Hipstamatic, och för att lösa det finns en utväg. Man stänger helt enkelt av möjligheten att redigera efteråt. Och det är ju inte så roligt…

Men jag har valt det ändå. Det kanske kommer en möjlighet att fixa det framöver. Att hitta den inställningen var inte självklart! Gör så här:

  • Öppna Inställningar
  • Hipstamatic
  • Ta kort
  • Välj ”Endast redigerat”

Då sparas enbart den filtrerade hipstamatic-bilden. Och så här kan det bli med olika ”objektiv” i Hipstamatic.

15-10-06-cykel-viskan-hipsta

15-10-06-cykel-viskan